## ## ## ## ## ## ## ## ## ## ##

CITIES NEAR VILLA VOIDOKOILIA

Costa Navarino

Costa Navarino

(Απόσταση από Βίλα Βοϊδοκοιλιά
- 2 χλμ)
Πολυτελή ξενοδοχεία, ιδιωτικές κατοικίες και γήπεδα γκολφ με υπογραφή φόντο τα παρθένα παραθαλάσσια τοπία και με 4.500 χρόνια της ιστορίας.

Πύλος

Πύλος

(Απόσταση από Βίλα Βοϊδοκοιλιά
- 12 χλμ)
Χτισμένη αμφιθεατρικά σε δύο χαμηλούς λόφους η Πύλος είναι γνωστή απο τα προιστορικά χρόνια, καθώς αποτέλεσε το κέντρο του περίφημου στα ομηρικά έπη βασιλία Νέστορα. Οι παραδοσιακές καμάρες, τα πλακόστρωτα καντούνια, τα ασπρισμένα σπίτια με αυλές και λουλούδια και η πλατεία με τα κανόνια και τον πανύψηλο σκιερό πλάτανο δίνουν την αίσθηση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται σε μια νησιώτικη πολιτεία. Εκτός από το επιβλητικό της τοπίο, η Πύλος αποτελεί πόλο έλξης και για την πλούσια ιστορία της. Στον κόλπο του Ναυαρίνου έγινε η ιστορική ναυμαχία η έκβαση της οποίας εξασφάλισε την ανεξαρτησία του νεοσύστατου τότε ελληνικού κράτους. Μέσα στον όρμο του Ναυαρίνου δεσπόζει το βραχώδες νησάκι Σφακτήρια που μπορεί να επισκεφθεί κανείς με καικι απο την Πύλο. Στο νησί υπάρχει πλήθος ετερόκλητων μνημείων: στη βόρεια άκρη, στο λόφο του Προφήτη Ηλία τα υπολείμματα αρχαίου οχυρού τείχους θυμίζουν ακόμη ένα τραγικό επεισόδιο του Πελοποννησιακού Πολέμου, όταν 420 Σπαρτιάτες, περικυκλωμένοι από τους Αθηναίους το 425 π.Χ., αντιστάθηκαν πολλές μέρες γύρω από δυο πηγάδια με μη πόσιμο νερό, ώσπου, όσοι επέζησαν, αναγκάστηκαν να παραδοθούν. Στα νότια του νησιού υπάρχει το κενοτάφιο του Τσαμαδού, του Αναγνωσταρά και του Σαχίνη, καθώς και το μνημείο του φιλέλληνα Σανταρόζα, που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της μάχης της Σφακτηρίας την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα κατά των Τούρκων. Στο εσωτερικό του νησιού υπάρχει ο τάφος του πρiγκιπα Παύλου Βοναπάρτη, ανιψιού του Ναπολέοντα, που σκοτώθηκε πάνω στη φρεγάτα «Ελλάς» το 1827 κοντά στις Σπέτσες. Στα νότια του νησιού θα δείτε ακόμη τον τάφο του Μεγιέ, του Γάλλου αξιωματικού του Μεζόν, που σκοτώθηκε σε μονομαχία στο Ναυαρίνο. Στην είσοδο του όρμου της Πύλου, το Νιόκαστρο, το νεότερο κάστρο της πόλης καθρεφτίζεται στα νερά του Ιονίου. Έργο των Τούρκων (1573), για να οχυρώσουν την πόλη μετά την ήττα τους στη Ναύπακτο, το κάστρο είναι από τα πιο καλοδιατηρημένα, και συγχρόνως, τα πιο γοητευτικά της Ελλάδας. Αναστηλωμένο από τον Μεζόν το 1829, το Νιόκαστρο αποτελείται από τεράστιο περίβολο με επάλξεις και πολεμίστρες που εντυπωσιάζει ακόμα και σήμερα και από μια εξαγωνική ακρόπολη οχυρωμένη με έξι προμαχώνες στο ψηλότερο σημείο. Μέσα στο κάστρο θα δει κανείς τα ερείπια της γοτθικής εκκλησίας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, έργο των Φράγκων που μετατράπηκε διαδοχικά σε τζαμί από τους Τούρκους, και σε εκκλησία σήμερα.

Γιάλοβα

Γιάλοβα

(Απόσταση από Βίλα Βοϊδοκοιλιά
- 5 χλμ)
Γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός, χτισμένος στο μυχό του όρμου του Ναβαρίνου, η Γιάλοβα έχει πιστούς φίλους χάρη στο γαλήνιο φυσικό περιβάλλον, τις μαγευτικές παραλίες και το ρομαντικό ηλιοβασίλεμά της. Η ευρύτερη περιοχή της Γιάλοβας με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα αποτελεί σημαντικό υγρότοπο της Πελοποννήσου.

Μεθώνη

Μεθώνη

(Απόσταση από Βίλα Βοϊδοκοιλιά
- 20 χλμ)
Όμορφη παραθαλάσσια κωμόπολη, η Mεθώνη με το επιβλητικό κάστρο της διατηρεί τη ρομαντική ατμόσφαιρά της. O Παυσανίας και ο Στράβωνας ταυτίζουν την τειχισμένη από την αρχαιότητα Mεθώνη με την «αμπελόεσσα Πήδασο», την οποία αναφέρει ο Όμηρος ως μια από τις επτά πόλεις που πρόσφερε ο Aγαμέμνονας στον Aχιλλέα, επιχειρώντας να τον πείσει να επιστρέψει στη μάχη κατά την πολιορκία της Tροίας. Στον όρμο της Mεθώνης έχει εντοπιστεί καταποντισμένος οικισμός της Mέσης Eποχής του Xαλκού (1900-1600 π.X.). Kατά τους Iστορικούς Xρόνους το σημαντικό μεσσηνιακό λιμάνι ήταν γνωστό και με την ονομασία Mοθώνη. Kατά τους Bυζαντινούς Xρόνους η Mεθώνη διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη ναυσιπλοΐα ως εμπορικό λιμάνι και σταθμός ανεφοδιασμού των πολεμικών πλοίων. Eπί Eνετοκρατίας η Mεθώνη με το κάστρο της αποτελούσε συνήθη σταθμό για τους εμπόρους, τους προσκυνητές των Aγίων Tόπων και τους περιηγητές της Mεσογείου. H Mεθώνη έχει 1.169 κατοίκους. Aπέχει 61 χλμ NΔ από την Kαλαμάτα.

Κορώνη

Κορώνη

(Απόσταση από Βίλα Βοϊδοκοιλιά
- 25 χλμ)
Ανάμεσα στη θάλασσα και τον ουρανό, μια σταλιά γης, σαν νησοακρωτήρι, σμαράγδι θαρρείς ασπροντυμένο, γεμάτο στοχασμούς για τη παλιά αίγλη και λαμπαδηδρομία. Ρίο, Ασίνη, Αίπεια, Κορώνη. Τέσσερα ονόματα, που λάμψανε πάνω σ' αυτό το βραχίονα εδώ και τέσσερις χιλιάδες χρόνια. Ένα τόσο δα κομμάτι γης, που τόσα έχει να μας πει. Ακμές και πτώσεις, πανηγυρισμούς και οδυρμούς. Η φύση κι ο χρόνος έφτιαξαν μια πανώρια ζωγραφιά, σαν να θελαν να τιμήσουν αιώνες ιστορίας, και το κάθε τι αυτής της ζωγραφιάς, παίρνει σώμα ψυχή, πνεύμα και πρόσωπο. Σαν ν' αναπαύεται τώρα η παλιά αρχόντισσα σφηνωμένη πάνω στις πλαγιές του Κάστρου της, ρεμβάζει γαλαζοπράσινες και ασημένιες χαρές. Αναλογίζεται μυριάδες περάσματα χαμένα μες στο κύμα. Τώρα με τις χρυσές της αμμουδιές χαρίζει σε χιλιάδες τουρίστες, προσκυνητές τις πιο ξένοιαστες διακοπές.

Γαργαλιάνοι

Γαργαλιάνοι

(Απόσταση από Βίλα Βοϊδοκοιλιά
- 10 χλμ)
Στη δυτική Μεσσηνία, σε ένα οροπέδιο ύψους 300 μέτρων βρίσκεται το «μπαλκόνι της μεσσηνίας», η κωμόπολη των Γαργαλιάνων. Το ιδιαίτερο αυτό προσωνύμιο το κέρδισε εξαιτίας της εντυπωσιακής θέας προς τον απέραντο ελαιώνα της περιοχής με κατάληξη το ιόνιο πέλαγος, οπού σαν φυσικός κυματοθραύστης απλώνεται το πανέμορφο νησάκι της Πρώτης. Ο Φ. Πουκεβίλ, Γάλλος διπλωμάτης και ιστορικός του 19ου αιώνα μας δίνει την εξής περιγραφή του τοπίου: «Γήλοφοι σκεπασμένοι με αμπέλια, μία σκηνή αλσών γραφικών, η γλυκύτης ενός αέρος αρωματισμένου από αμέτρητα ευώδη φυτά, η ωραία θέα της θαλάσσης, καθιστούν την τοποθεσία αυτήν την πλέον θελκτική της χαριέσσης Μεσσηνίας». Οι Γαργαλιάνοι είναι επίσης γνωστοί για το εξαιρετικής ποιότητας λάδι και κρασί που παράγουν-από τα καλύτερα παγκοσμίως. Ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί τα τοπικά εδέσματα στην κεντρική πλατεία η οποία περιβάλλεται από παραδοσιακά καφενεία έτοιμα να μυήσουν τον οποιονδήποτε στους χαλαρούς ρυθμούς της κωμόπολης και στο αυθεντικό αγροτικό πνεύμα της περιοχής. Το όνομα των Γαργαλιάνων οφείλεται στα βενετικά έγγραφα που μνημονεύουν την πόλη ως Gargaliano, όνομα που αποδίδεται σε Βενετό αξιωματούχο ο οποίος ζούσε εξόριστος στην περιοχή. Η ιστορία όμως της περιοχής φτάνει στα ομηρικά χρόνια αφού η ευρύτερη περιοχή υπαγόταν στο βασίλειο του μυθικού βασιλιά Νέστορα. Η νεότερη ιστορία των Γαργαλιάνων είναι ιδιαίτερα λαμπρή αφού από εδώ κατάγεται ο Σαράντος ή Σαραντέλλος Αγαπηνός, κατά κόσμον Τέλλος Άγρας ο οποίος κατατάχθηκε εθελοντικά στα ελληνικά σώματα που μάχονταν στη Μακεδονία με τους Βούλγαρους κομιτατζήδες. Προς τιμήν του Μεσσήνιου ήρωα διοργανώνονται κάθε χρόνο τον Ιούλη στους Γαργαλιάνους τα Αγαπήνεια, τα οποία διαρκούν περίπου 20 μέρες.

Μαραθόπολη

Μαραθόπολη

(Απόσταση από Βίλα Βοϊδοκοιλιά
- 10 χλμ)
Έχοντας εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα σύγχρονο τουριστικό θέρετρο με πλούσιες υποδομές και χωρίς να χάνει παράλληλα ίχνος από τον παραδοσιακό της χαρακτήρα η Μαραθούπολη μαγεύει τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή με την απλότητα και το πανέμορφο φυσικό τοπίο που την περιβάλλει. Οι διάσημες ταβέρνες- ναοί των θαλασσινών γεύσεων κατά μήκος του κεντρικού πεζόδρομου με θέα το απέραντο μπλέ του ιονίου πελάγους και το επιβλητικό νησάκι της Πρώτης, αλλά και οι πολυσύχναστες καφετέριες και μπαρ που διατηρούν ζωντανό τον παλμό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες δίνουν μια κοσμοπολίτικη αύρα στον γραφικό χαρακτήρα της περιοχής. Aκριβώς απέναντι από τη Μαραθούπολη με φόντο το απέραντο Ιόνιο, σαν φυσικός κυματοθραύστης υψώνεται η νήσος Πρώτη. Το όνομα της νήσου πιθανόν να οφείλεται στο θαλασσινό θεό Πρωτέα, γιο του Ποσειδώνα. Σύμφωνα με τις τοπικές παραδόσεις αποτελούσε στο παρελθόν καταφύγιο ναυτικών, αλλά και λημέρι Πειρατών, που έκρυβαν εκεί και τους θησαυρούς τους. Σήμερα το νησάκι αυτό έχει σπουδαία αρχαιολογική σημασία καθώς σώζονται ερείπια ακροπόλεως μυκηναϊκής ή προκλασικής εποχής με τείχος και κυκλικό πυργίσκο. Πόλο έλξης για τους επισκέπτες του νησιού οι οποίοι μπορούν να μεταβούν εκεί οποιαδήποτε στιγμή το θελήσουν με καικι από το λιμάνι της Μαραθούπολης, αποτελεί μια μοναδικού κάλλους παραλία, η Βουρλιά, που βρίσκεται μέσα σε ένα ήσυχο όρμο με πεντακάθαρα καταγάλανα νερά και λευκή άμμο. Μοναδική εμπειρία επίσης αποτελεί και η επίσκεψη στο μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου της Γοργοπηγής που βρίσκεται βόρεια της παραλίας της Βουρλιάς και συγκεντρώνει πλήθος πιστών στις 15 και στις 23 Αυγούστου. Σημαντικό αξιοθέατο είναι και o όρμος που βρίσκεται ακριβώς στη μέση του νησιού και ονομάζεται «Γραμμένο» καθώς είναι σκαλισμένες στα βράχια ευχές για καλό κατευόδιο των πλοίων. Τα νερά είναι και εκεί καταγάλανα και δύσκολα μπορεί να αντισταθεί κανείς στο κάλεσμα τους για μια δροσιστική βουτιά. Στο πανέμορφο νησάκι που βρίσκεται πολύ κοντά στις ακτές αλλά πολύ μακριά από την τεχνολογία, τους θορύβους των πόλεων και τα καυσαέρια εκτός του μοναστηριού δεν υπάρχουν σπίτια η ξενοδοχεία. Υπάρχει μόνο η φύση, ένας παράδεισος ηρεμίας και περιπέτειας, μια φυσική δεξαμενή ιωδίου και οξυγόνου.

Κυπαρισσία

Κυπαρισσία

(Απόσταση από Βίλα Βοϊδοκοιλιά
- 36 χλμ)
Η Κυπαρισσία είναι μια παραθαλάσσια πόλη στο νοτιοδυτικό μέρος της Πελοποννήσου. Είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Τριφυλίας του Νομού Μεσσηνίας και συγχρόνως αποτελεί το γεωργικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής. Παράλληλα, είναι η έδρα της Ιεράς Μητρόπολης Τριφυλίας και Ολυμπίας. Είναι χτισμένη στις βορειοδυτικές πλαγιές του όρους Ψυχρού, στους πρόποδες του όρους Αιγάλεω. Είναι χωρισμένη στην παλαιά Άνω Πόλη, η οποία είναι ένας διατηρητέος οικισμός και στη Νέα (ή Κάτω) Πόλη, μία πρόσφατα χτισμένη περιοχή που φθάνει μέχρι την ακτή. Η Άνω Πόλη είναι χτισμένη στους πρόποδες ενός μικρού λόφου 150 μέτρων, στην κορυφή του οποίου σώζονται τα ερείπια του Ενετικού κάστρου. Το καστρο χτίστηκε κατά τους προϊστορικούς χρόνους και επεκτάθηκε την περίοδο της Ενετοκρατίας. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας , απετέλεσε για την ευρύτερη περιοχή το προπύργιο των αγώνων των κατοίκων απέναντι στους κατακτητές. Η περιοχή της Κυπαρισσίας είναι πλούσια σε πράσινο και διαθέτει απέραντες αμμώδεις παραλίες, όπου ακόμα και σήμερα, οι χελώνες caretta -caretta επιλέγουν να χτίσουν τις φωλιές τους. Η Κυπαρισσία λέγεται ότι κατοικήθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους και αναπτύχθηκε σε κύριο εμπορικό κέντρο, κυρίως κατά τη διάρκεια του 4ου αιώνα π.Χ. Στα μεσαιωνικά χρόνια ονομαζόταν Αρκαδιά, ίσως από τους πολλούς Αρκάδες που κατέφυγαν εκεί διωκόμενοι από τους Σλάβους.

Φιλιατρά

Φιλιατρά

(Απόσταση από Βίλα Βοϊδοκοιλιά
- 30 χλμ)
Τα Φιλιατρά είναι μια από τις νεότερες και ομορφότερες πόλεις της Δυτικής Μεσσηνίας. Η ζωή της ως πόλεως χρονολογείται από το 16ο αιώνα, αλλά οι ρίζες της φαίνεται να ξεκινούν από πολύ μακριά, αφού σαν προμάμμη της φέρεται η αρχαία Εράνα, η οποία τοποθετείται στην περιοχή της Αγίας Κυριακής. Σήμα κατατεθέν των Φιλιατρών αποτελεί το ομοίωμα του Πύργου του Άιφελ το οποίο βρίσκεται στη βόρεια είσοδο της πόλης.Επίσης η κεντρική πλατεία της πόλης, η πλατεία Καποδιστρίου, με το υπέροχο Βενετσιάνικο σιντριβάνι, τους ευκαλύπτους και το γνωστό και ιστορικό ρολόι, αποτελούν το κέντρο συνάντησης των Φιλιατρινών κάθε ηλικίας.. Στην περιοχή των Φιλιατρών σώζονται αρκετά μεσαιωνικά και ιδίως βυζαντινά μνημεία. Η μονή του Αγίου Χριστοφόρου, ο ιστορικός ναός της Παναγίας Βλαχέρνας, ο Άγιος Διονύσιος Μόραινας, ο ναός της Αναλήψεως, που είναι ο αρχαιότερoς σταυρεπίστεγος, ναός του κόσμου (120ς αι.), η ιερά μονή Ευαγγελίστριας και ο ιερός ναός της Παναγίας της Αγριλιώτισσας στην περιοχή Αγρίλη.Στον Αγρίλη, το Στόμιο, στην Αγία Κυριακή και στο Λαγγούβαρδο υπάρχουν μαγευτικές παραλίες με αμμουδιά και κατακάθαρη θάλασσα.Επίσης, το Δημοτικό Διαμέρισμα Χριστιάνοι ή Χριστιανούπολη, που είναι κτισμένο στη δυτική πλαγιά του όρους Αιγάλεω, υπήρξε μια πολυάνθρωπη και ακμάζουσα πολιτεία, έδρα Μητρπολίτη, την οποία ελάμπρυναν εξέχουσες μορφές της Ελληνικής Ορθοδοξίας.Ο Αρχαίος Βυζαντινός Ναός (του 110 αι., 1070-1075), που είναι αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος , είναι το στολίδι του χωριού, το καύχημα του Μοριά. (Αγιά Σωτήρα στο Μοριά και Αγιά Σοφιά στην πόλη).

##

##

##

##

##

##

##

##

##